Mielőtt leültem nézni a The Vampire Diaries negyedik évadának fináléját, gondolatban már meg is volt a bevezetőm, hogy mit írok majd a kritikában. Valahogy ezt akartam: “Elegendő egy király finálé ahhoz, hogy elfelejtsem a sorozat egész évados gyengélkedését? Csak azért, mert jól ért véget a szezon, máris jobb színben tűnik fel az egész?“… Ez lett volna A TERV… Mert az igazat megvallva a múlt heti rész a korábbiak színvonalához képest egész jó volt, ráadásul olyan kiírásokat is olvastam, még Auiselliótól is, miszerint Julie Plec-asszonyság egy zseni. Miután pedig véget ért a finálé szomorúan konstatáltam azt, hogy Julie Plec még véletlenül sem zseni, csak Buffy és Angel rajongó, és van pofája lenyúlni Joss Whedon ötleteit…

Graduation

Igazából döbbenetesnek tartom azt, hogy egy évad alatt ennyire meg tudjon változni egy sorozatról alkotott kép. Három évig a Vámpírnaplókat tartottam a legjobb országos drámának, mert egyszerűen olyan sokszor döbbentett és sokkolt a sorozat, és nagyon minőségi szórakozásnak tartottam azt. Jó, a harmadik évadnál már én is tapasztaltam a gyengeségre utaló jeleket, de valahogy mégis, azt még sikerült jól összerakniuk. Viszont amióta Kevin Williamson elment, egyre jobban látszik, hogy Julie Plec-asszonyság egyedül képtelen kordában tartani a sorozatot. Már a negyedik évad is horribilis lett, és úgy tűnik, ezt a nézők is észrevették. Az utóbbi hetekben a 18-49es demó már “csak” 1.0-ás adatokat hoz, a holott korábban 1.6 és 1.3 közötti adatokat produkált. Ráadásul a netes kritikák is egyre rosszabbak, már a nézőknek sem elég a guilty pleasure faktor, különösen az első két évad minőségének a fényében. A soron következő ötödik évad vélhetően még gyengébb lesz, mint a mostani volt, hiszen Julie Plec viszi majd a The Originals c. TVD Spin-offot is, ráadásul a The Tomorrow People készítésében is részt vesz… Most spoileresen a fináléról, ha még nem láttad, ne olvass tovább.

Graduation

Bármennyire is nem tetszett a finálé, azért egy-két jó pontja akadt, például érzelmi síkon nagyon jól működött. Érzelem alatt pedig nem a szerelmet értem. A halott barátok visszahozása nagyon jó ötlet volt, a Lexi és Stefan, valamint Damon és Alaric közötti jeleneteket nagyon szerettem, de ahogy Jeremy, Alaric és Elena a rész elején együtt üldögéltek és beszélgettek, az is nagyon megható lett. Ezek a pillanatok dobták csak fel az évadzárót, mert ettől eltekintve szerintem totális csőd volt. Már maga a gondolat, hogy itt van Mystic Fallsban majdnem az összes bosszúra lihegő ellenfél, de a főhősök a ballagásra rohannak, ami persze gond nélkül lezajlik, és még csak Caroline rokonait se öli meg senki. Na ne már! A ballagás egyetlen pozitív része Klaus belépője volt, azt sikerült hatásosra megalkotniuk, de ezen túl az egészet ostobaságnak tartottam.

Graduation

A halottak visszatérését mellesleg gyorsan lezavarták, és ha Bonnie végleg halott marad, akkor elégedett is leszek. Úgy érzem kihozták a karakteréből a maximumot, ettől több szerintem már nincs Bonnie-ban, mindenesetre azt tudjuk, hogy Mystic Fallsban nem halnak meg úgy igazán a főbb szereplők. Úgy fest Jeremy él, azért jár a pacsi, remélem életben is hagyják. Sokáig szórakoztak azzal is, hogy “ki kapja meg a gyógyírt”, aztán Katherine torkán dugta le Elena, és igazából nem értem mi ebben a nagy WFT. Mármint, Katherine szeret vámpír lenni, és annyi barátja meg ismerőse van, valamelyik majd átváltoztatja őt, maximum nem lesz annyira erős, de attól még ugyanolyan ravasz marad. Szóval, bullshit az egész, még úgy is, hogy a képernyőn a “két” Nina Dobrev harcát tök jól megoldották.

Graduation

Választ kaptunk pár régi kérdésre is, például kiderült a hasonmások eredete. Ha jól értelmeztem, akkor Silas hozta létre a gyógyírt, azért, mert halhatatlan volt. Viszont minden varázslatnak ára van (aka Once upon a time), ezért önmagából létrehozott egy árnyékmást (hasonmás), aki ugye halandó. Ergó Silas eredeti arca az Elenáé Stefanéezek szerint pedig Elena (és Katherine) Stefan őse nem más, mint Silas. Gondolom ennek még később nagyobb jelentőséget tulajdonítanak majd. Ami viszont az évadzáróban a legjobban feldühített, az ahogy Plec-asszonyság lelopta az Angel harmadik évados fináléjának az ötletét. Annak idején Angelt is bezárták, majd étlen-szomjan a vízbe vetették, és ugyanez tette Silas is Stefannal, akire gondolom majd fél évad után rá találnak. Azért ilyen nyíltan lopni, hát az nagyon durva, kíváncsi vagyok mit reagál majd Joss Whedon, amikor megtudja. Mennyire undorító már ennyire ötletet lopni? Nagyon gáz ez a Pelc-asszony!

TVD Klaus

Értékelés: 1/10 +1 (Rebekah & Matt) +1 (mert Jeremy él)
Azok után, hogy ilyen kaliberű ötletet lopott, a kreátor végképp leírta magát nálam. És igen, tudom, nem írtam a “I love you Damon” jelenetről sem, de őszintén szólva letojom már a szerelmi háromszöget. Ellenben a Matt & Rebekah páros cuki volt. Viszont mindent összevetve szánalmas volt az évadzáró, és remélem Plec nagyon szégyelli magát. Már nagyon kasza szinten van nálam a sorozat és fogalmam sincs mi tart még mindig mellette. Mert az ötödik évad nyitásánál is ott leszek, emiatt kezdem úgy érezni, hogy mazoista vagyok…