A Veronica Mars mindig is nagyon kedves emlék marad majd számomra. Többek között azért is, mert a Született Feleségek és a Gossip Girl után ez volt a harmadik sorozatom, amit magyar felirattal követtem. És itt döbbentem rá először arra, mennyivel üdítőbb valamit feliratosan nézni, mint magyar szinkronnal. Tulajdonképpen a Veronica Mars volt a „megerősítés” arra, hogy hagyjam el végre a tévét, és használjam ki a felirat adta lehetőségeket. Más miatt is különleges ám számomra a Veronica Mars. Mint tudjátok, ha egy sorozatban meghallom azt a szót, hogy nyomozás, akkor még a pilotnak sem vagyok hajlandó esélyt adni. Ezt sem akartam ám nézni, pont a nyomozás miatt. Itt azonban olyan jól vegyítették a heti ügyeket az egész évadot átkötő szállal (ki ölte meg Lillyt), hogy azt öröm volt nézni. Ehhez adott még hozzá rengeteget a humor faktor, Kristen Bell lendületes játéka, és az a csodás atmoszféra, amit Rob Thomas megteremtett. Szerintem ő sem hitte volna, hogy ilyen hamar kultikussá válik majd a Veronica Mars.

veronica-mars-01

Nyugodtan ki merem azt jelenteni, hogy ha nem Kristen Bell játssza a főszerepet, akkor a sorozat sem lenne olyan jó, mint amilyenné végül vált. Nagyon jól játszik az a lány, és nem csak a szériát szerettem meg nagyon hamar, hanem a színésznőt is, akinek ideje lenne már belenéznem a vígjátéksorozatába is. Különösen azért, mert a Veronica Marsban is remekül pörgött a humorfaktor. De nem csak ez volt ám menő. A nyomozást is érdekessé tették, és a legtöbbször csak ámultam Veronica találékonyságán, a pengeéles nyelvén, és azokon az elborult ötleteken, amiket az írók kitaláltak. De a legjobban mégis a drámai rész kötött le. A kitaszított Veronica, aki próbálja tisztázni az apja hírnevét, a szerelmi háromszög Duncan és Logan között, és eleve az egész helyzet a gimivel, a szegénységgel, a problémákkal. Sosem felejtem el azt a jelenetet, amikor Veronica és Logan lebuktak a csókjukkal, annyira jó volt az egész kivitelezése. A mellékszereplőket is csíptem ám, Keith oltári figura, Piz-nek azonnal bizalmat szavaztam, és végül Logant is megszerettem. Nem annyira, mint a többiek, de végül én is „behódoltam” neki, akárcsak Veronica. Annyira nagyon egyben van az a három évad, hogy egyszer újra fogom nézni. De szigorúan magyar felirattal, Molnár Ilona sipákolása Veronicaként nagyon gáz.

veronica-mars-03

Idén bemutatták a várva-várt Veronica Mars filmet is. Nemrég megnéztem, már nagyon kíváncsi voltam rá, de húztam, halasztottam, mert tudtam, ez csak másfél óra, aztán huss, megint kiszakadok a sorozat világából, és megint hiányozni fog. A film azt a szintet hozta, amit elvártam. Oké, nem volt annyira ütős, mint a sorozat, látszanak az elmúlt évek (leginkább Bell arcán), de maga a sztori ütött. Sajnos ismét elővették a Piz – Veronica – Logan szerelmi háromszöget, de üsse kavics, elviseltem (anno a Duncanes ütött, de a többi már nem). A nyomozós része most egy kicsit unalmasnak tűnt a számomra, de talán ez amiatt is van, mert tíz év alatt olyan sokat változott a technika, Veronica régebben pedig érdekesebb és nehezebb módszerekkel jutott el a várt eredményhez. A lezárás viszont elképesztő volt, Krysten Ritter remek játéka pedig sokban hozzáadott a film élvezeti értékéhez. A végének pedig örültem is, meg nem is. Végül is, Veronica a narrálásában elmagyarázta miért döntött úgy, ahogy, csak én mást reméltem tőle. De azért tetszett így is. Egy dolog azonban furcsa volt: sokat felejtettem. Néhol egy-egy utalásnál nem vágtam, hogy „te most ki a csuda is vagy?”. Az utalásból pedig rengeteg volt, a régi szereplők közül majdnem mindenki visszatért, és a rejtély rész is köréjük épült. Az pedig, aki nem látta a sorozatot, szerintem a filmből sem foghatott fel sokat, így a sorozat előismerete nélkül nem is javaslom senkinek sem megtekintésre.

veronica-mars-04

Azt viszont ezerrel ajánlom azoknak, akik még nem ismerik Veronica Mars világát, hogy azonnal tegyék meg. A szereplőgárda önmagáért beszél, Kristen Bell és Amanda Seyfried már mozisztárként is ismerős lehet nektek, Krysten Ritter (Don’t Trust The Bitch in Apartment 23), Jason Dohring (Moonlight) és Chris Lowell (Private Practice) pedig több sorozat főszerepében is visszaköszönt. Az eye-candy faktor hiába magas, nem is az a legjobb a szériában, hanem a WTF pillanatok, az érdekes szituációk, Kristen Bell játéka, és igen, még a nyomozások is. Kevesen tudtak bemutatni úgy egy elcseszett kisvárost, mint ahogyan Rob Thomas tette a Veronica Mars-ban. Ha nem tudod, mit darálj a nyáron, csekkold a pilotot, ha az nem jön be, ne is próbálkozz tovább. Aki pedig látta már a sorozatot, az meséljen, neki is annyira bejött-e, mint nekem. Kíváncsi vagyok 🙂

veronica-mars-02